Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ιεραποστολή και τον Ευαγγελισμό


home > Συνέδριο > Το πρόγραμμα > Γενικές συνεδρίες

Τρίτη 10 Μαΐου Ελθέ, Πνεύμα Άγιο, θεράπευσε και συμφιλίωσε

Tρίτη 10 Μαΐου, 11:00 - 12:30 (GMT + 3)

Ελθέ, Πνεύμα Άγιο, θεράπευσε και συμφιλίωσε

Η εναρκτήρια συνεδρία θα ξεκινήσει με το καλωσόρισμα από την επικεφαλής του CWME, Ruth A. Bottoms. Από πλευράς Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλος, θα υποδεχτεί με το λόγο του τους συμμετέχοντες. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΠΣΕ, Samuel Kobia, ο οποίος θα αναφερθεί εν συντομία στο πρόγραμμα του συνεδρίου και θα απευθύνει την εναρκτήρια ομιλία.

Το δεύτερο και θεματικό μέρος της γενικής συνεδρίας θα είναι επικεντρωμένο στο κυρίως θέμα του συνεδρίου, πνευματολογία και ιεραποστολή, με εισηγήσεις από δύο διαφορετικές θεολογικές προοπτικές, από την Kirsteen Kim, επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Birmigham της Μεγάλης Βρετανίας, και τον Wonsuk Ma, Koρεάτη Πεντηκοστιανό ιεραπόστολο και θεολόγο που ζει στις Φιλιππίνες.

Τετάρτη 11 Μαΐου, 11:00 - 12:30 (GMT + 3)

Ο Χριστός μας καλεί να δημιουργήσουμε κοινότητες θεραπείας και συμφιλίωσης

Το θέμα του υποτίτλου θα παρουσιαστεί από τους νέους που συμμετέχουν στο συνέδριο μέσα από μια θεατρική παράσταση που ήδη έχουν προετοιμάσει όπως επίσης και από θεολογικές αφηγήσεις και στοχασμούς όπου ο ρόλος της εκκλησίας και της τοπικής ενορίας είναι καθοριστικοί για την ιεραποστολή.

Θα υπάρξει μια προσωπική μαρτυρία από τη Λατινική Αμερική για τη θεραπεία και τη συμφιλίωση σε μια τοπική κοινότητα, ενώ ο Samuel Kabue από την Κένυα θα μας πει πώς το Οικουμενικό Δίκτυο Υποστήριξης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (EDAN) του ΠΣΕ του οποίο διευθύνει, βλέπει το  "θεραπευτικό" και "συμφιλιωτικό" χαρακτήρα της τοπικής κοινότητας.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους αφού χωριστούν σε μικρές ομάδες. Τέλος ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου από την Ελλάδα θα μιλήσει πάνω στο θέμα "συμφιλίωση: η μεγάλη διαμάχη της μεταμοντέρνας εποχής. Μια ορθόδοξη συμβολή στο διάλογο για την ιεραποστολή".

Πέμπτη 12 Μαΐου, 11:00 - 12:30 (GMT + 3)

Δεκαετία για την καταπολέμηση της βίας: Ιεραποστολή και βία

Το κύριο θέμα της συνεδρίας αυτής είναι οι συχνά ασαφείς σχέσεις ανάμεσα στη χριστιανική ζωή, τη μαρτυρία, την ιεραποστολή και τη βία. Αφετηρία θα αποτελέσει η έκθεση όλων των λειτουργικών συμβόλων βίας τα οποία νέοι άνθρωποι από διάφορες περιοχές έχουν φέρει στο ιερό.

Θα ακολουθήσει μια οπτικοακουστική παρουσίαση του πρώτου μισού της Δεκαετίας για την καταπολέμηση της βίας στο ΠΣΕ συνοδευόμενη από προσωπικές καταθέσεις που μαρτυρούν την ασάφεια στις σχέσεις της ιεραποστολής με τη βία.

Μια στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή της Janice Love, που διδάσκει πολιτικές επιστήμες και είναι και επικεφαλής της εκκλησίας των Μεθοδιστών από τις ΗΠΑ, του T.Samuel Maluleke, ο οποίος αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία της Αφρικανικής ιεραποστολής και είναι από τη Νότια Αφρική, της Janet Plenert, Διευθύντριας των Διεθνών Ιερέων, από την εκκλησία των Μεννονιτών στον Καναδά και της Viola Raheb, λουθηρανής θεολόγου από την Παλαιστίνη θα συζητήσει τα παραπάνω θέματα.

Δεν θα γίνει καμία προσπάθεια να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις μέχρι το τέλος της συνεδρίας. Μάλλον, μέσω της προσευχής θα εναποθέσουμε τη συζήτηση για την ιεραποστολή, την εξουσία και την βία στο Θεό: "Και μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού"

Παραρσκευή 13 Μαΐου, 11:00 - 12:30 (GMT + 3)

Θεραπεία

Σε δύο συνεδρίες θα συζητηθούν σημαντικές πλευρές της διακονίας της θεραπείας. Στην πρώτη, ο Bernard Ugeux, ρωμαιοκαθολικός ανθρωπολόγος και θεολόγος από τη Γαλλία, και η Erika Schuchardt, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου και ειδική σε θέματα συμβουλευτικής, θα δεχτούν ερωτήσεις σχετικά με την επιθυμία για θεραπεία στις συνθήκες της μεταμοντέρνας εποχής, και για την αποστολή της εκκλησίας μέσα σε αυτά τα πλαίσια.

Η δεύτερη συνεδρία θα ασχοληθεί με την πανδημία του AIDS και στις προκλήσεις που αυτή προκαλεί στη σύγχρονη κατανόηση και πρακτική της ιεραποστολής. Ομιλητές θα είναι: η Gracia Violeta Ross Quiroga, ευαγγελική ακτιβίστρια για πάσχοντες από AIDS στη Βολιβία, ο Japι Heath, αγγλικανός ιερέας από τη Νότια Αφρική που πάσχει από AIDS, και ο Anthony Allen, ψυχίατρος από το Kingston της Τζαμάικα.

Σάββατο 14 Μαΐου, 11:00 - 12:30 (GMT + 3)

Συμφιλίωση

Δύο αφηγηματικές παρουσιάσεις είναι προγραμματισμένες σχετικά με την κοινωνικές και τις κοινοτικές διαμάχες και την πολυπλοκότητα της διαδικασίας της συμφιλίωσης από τον Iosua Pepine, ιερέα και ψαρά από το Kiribati, και από τον αγγλικανό επίσκοπο Lunga ka Siboto, που υπήρξε και οικουμενικός ακόλουθος στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η ημέρα θα κλείσει με μια θεολογική ομιλία με θέμα τη σημασία της συμφιλίωσης ως νέου παραδείγματος για την ιεραποστολή την οποία θα απευθύνει ο Robert Schreiter, ρωμαιοκαθολικός ιερέας και ειδικός στα θέματα επίδρασης της βίας σε θύματα της αδικίας.

Σάββατο 14 Μαΐου απόγευμα, 16:30 - 18:00 (GMT + 3)

Συνεδρία λήξης

Στην τελευταία συνεδρία, θα ζητηθεί από μια ομάδα "ακροατών" να μοιραστούν με τους υπολοίπους τις προσωπικές τους σκέψεις και απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις και τα πιο σημαντικά σημεία του συνεδρίου. Στη συνέχεια μια επιτροπή μηνυμάτων θα παρουσιάσει ένα κείμενο το οποίο θα υιοθετηθεί ως το "το μήνυμα του συνεδρίου" ή θα θεωρηθεί ως ένα "γράμμα από το συνέδριο".

Θα ακολουθήσουν οι τελευταίες ομιλίες και μια σύντομη τελετή αποχαιρετισμού από την επικεφαλής του συνεδρίου (CWME), Ruth Bottoms.