WCC >  home > Ειδήσεις > Το Συνέδριο και ο Τύπος Eng|Deu|Fra|Esp|GreΕιδήσεις  Features
 Ειδήσεις
 Σύντομα νέα
 Conference newspaper
 Photos
 Το Συνέδριο και ο Τύπος

Παρασκευή 06. Μάιος 2005 05:12 Age: 7 yrs

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 500 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

αποφασι

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολές καταδικάζει τις αντιδράσεις

 Σε επιχείρηση κατευνασμού ενδεχόμενων αντιδράσεων μερίδας εκκλησιαστικών «σκληροπυρηνικών»  οργανώσεων όπως ο «ΣΩΤΗΡ»  και παλαιοημερολογιτών,  οι οποίοι αντιδρούν στην διεξαγωγή την  προσεχή Δευτέρα (9-16/5) του Συνεδρίου του «Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών» στην Αθήνα, έχει αποδυθεί η  Ιερά Σύνοδος, με επιστολές προς τους αντιφρονούντες και κηρύγματα από άμβωνος  του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Το συνέδριο υπό την Αιγίδα του ΠΣΕ και της  Επιτροπής “Διαχριστιανικών Σχέσεων” της Ελλαδικής Εκκλησίας,  με την συμμετοχή 500  εκπροσώπων σχεδόν όλων των χριστιανικών -«αιρετικών»- δογμάτων και Εκκλησιών,  θα διεξαχθεί στις ανακαινισμένες (λόγω Ολυμπιακών Αγώνων), κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Πρόκειται  για μια  από τις μεγαλύτερες Διαχριστιανικές συναντήσεις, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα, από την  παγκόσμια θρησκευτική «οικουμενική κίνηση»,  της οποίας προΐστανται οι Προτεστάντες. Στόχος της η προαγωγή του διαλόγου  υπέρ της  ένωσης των Χριστιανικών δογμάτων και ομολογιών. 

Το θέμα του Συνεδρίου «Ελθέ Πνεύμα ¶γιο, θεράπευσε και συμφιλίωσε»  αφορά μεν στην ανταλλαγή απόψεων για την ιεραποστολή,   οι προσπάθειες όμως των διεθνών αυτών συναντήσεων, στοχεύουν κυρίως,  στην διασφάλιση του  μέλλοντος  του εν γένει Χριστιανισμού , στο διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, υπό την μόνιμη «απειλή» του μουσουλμανικού επεκτατισμού,  στην υπό διαρκή διεύρυνση ΕΕ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Ελλαδική Εκκλησία  στόχος των  συναντήσεων του ΠΣΕ είναι «η απόρριψη του μίσους, της βίας, της αδικίας και των διχασμών μεταξύ  των διαφορετικών κοινοτήτων και των προσώπων αλλά και η «συναπόφαση»,  για την «πολιτισμική και θρησκευτική ταυτότητα», στην ανάγκη διαλόγου σε συνθήκες πολυπολιτισμικότητας, στην αντιμετώπιση του ΑIDS και στις ‘εναλλακτικές κοινότητες’ όπως είναι οι «παραδοσιακές και καινοφανείς μοναστικές κοινότητες». Κι όλα αυτά στις κοινωνίες της αδιάκοπης επιζήτησης «καταναλωτικών αγαθών σε καθεστώς ‘ελεύθερης αγοράς’ και περιβάλλον ‘παγκοσμιοποιήσης».

Όμως οι προσπάθειες αυτές δεν γίνονται κατανοητές από μερίδες πιστών ενταγμένων σε «εκκλησιαστικές οργανώσεις» όπως τα μέλη της «υπερσυντηρητικής»  εκκλησιαστικής Οργάνωσης,  «Αδελφότης Θεολόγων ο Σωτήρ», τα οποία διεκδικούν  τα σκήπτρα  στην  διατήρηση «αλώβητων»,  των χριστιανικών αρχών και παραδόσεων. Ή από τους  παλαιοημερολογίτες,  οι οποίοι θεωρούν «μίασμα» τις επαφές  Ορθοδόξων και «Αιρετικών»,  και «μέγα ανοσιούργημα» την συμπροσευχή μαζί τους.   Απαντώντας σε δημοσιεύματα του περιοδικού της Εκκ.Οργάνωσης,  «Σωτήρ», ο Αρχιγραμματέας της Ι.Συνόδου, Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ, σε επιστολή του προς τον εκδότη κ. Γεώργιο Καφούρο, επαναλαμβάνει πως η συμμετοχή των Ορθοδόξων στο ΠΣΕ δεν προδικάζει αλλοίωση της Ορθοδοξίας, «ούτε προδοσία εκ μέρους των συμμετεχόντων εκπροσώπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας», ενώ τυχόν συμπροσευχή των Ορθοδόξων και Αιρετικών Συνέδρων αποκλείεται. Διευκρινίζεται  πως για όλα τα χριστιανικά δόγματα και τις Ομολογίες έχουν συσταθεί ξεχωριστοί χώροι λατρείας. Όπως αναφέρει ο Επίσκοπος Σεραφείμ η Ελλαδική Εκκλησία « μετ εκπλήξεως και πικρίας, ανέγνωσε το δημοσίευμα του περιοδικού με αριθμό της 17ης Απριλίου, που αναφερόταν στο επικείμενο συνέδριο του ΠΣΕ καθώς στο εν λόγω τεύχος το γεγονός χαρακτηρίζεται ως «Θλιβερό».

Απάντηση  στον «ΣΩΤΗΡΑ»  

 Αφού υπενθυμίζεται στον εκδότη του «Σωτήρα»,  πως η Ελλαδική Εκκλησία εκ της  συστάσεως του ΠΣΕ  συμμετέχει σε αυτό,  αναφέρεται:   « H Oρθόδοξη Εκκλησία δια της συμμετοχής της, δίδει μαρτυρία της αμωμήτου ημών Πίστεως, η οποία στηρίζεται στις αποφάσεις των Ιερών Συνόδων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και Πανορθοδόξων Διασκέψεων.  ( πχ.  της Γ΄ Προσυνοδικής Πανορθ. Διάσκεψης του 1986 στο Σαμπεζύ  και της Σύναξης Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Φανάρι το 1992)

  1. «Αυτό σαφώς και κατηγορηματικά ετονίσθη από όλους τους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στην διορθόδοξη Συνάντηση στην Θεσσαλονίκη το 1998, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα «Ορθοδοξία και Οικουμενική Κίνηση».
  2. «Η Ορθοδοξία ουδέποτε επροδόθη παρά των Ορθοδόξων Αντιπροσώπων της στο ΠΣΕ οι οποίοι  ήταν πάντα πιστοί και υπάκουοι στην Κανονική Τάξη και την Διδασκαλία των Πατέρων».  "
  3. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αδιαλείπτως προσευχόμενη «υπέρ της των πάντων ενώσεως» μετέσχε στην Οικ.Κίνηση από την αρχή  πιστεύοντας ακραδάντως ότι κατέχει κεντρική θέση στην προώθηση της ενότητας των Χριστιανών στον σύγχρονο κόσμο»
  4. «ΟΙ κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες συμμετέχουν ενεργά στα διεθνή Όργανα της «Οικουμενικής Κίνησης»
  5. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία «ουδόλως παραδέχεται την ιδέα της ‘ισότητας των Ομολογιών΄και ουδόλως παραδέχεται την ιδέα της ‘ισότητας των Ομολογιών’ και ουδόλως δύναται να δεχτεί την ενότητα της Εκκλησίας υπό την μορφή  κάποιας «διομολογιακή προσαρμογής»

Η ιδρυση του ΠΣΕ 

 Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών,  ιδρύθηκε το 1948 στο ¶μστερνταμ της Ολλανδίας με σκοπό την μελέτη των ομοιοτήτων και των διαφορών ανάμεσα στις χριστιανικές εκκλησίες, αποσκοπώντας στην συνεργασία των χριστιανών μεταξύ τους για την αντιμετώπιση πνευματικών, κοινωνικών, διοικητικών και πολιτικοθρησκευτικών προβλημάτων. Με έδρα  την Γενεύη στα 57 χρόνια της δράσης του, συνεισέφερε πολλά στην αλληλοκατανόηση και την χριστιανική ενότητα συμπεριλαμβάνοντας ως μέλη του περί τις 330 χριστιανικές εκκλησίες προερχόμενες από 100 χώρες εκτός των Καθολικών, οι οποίοι ωστόσο συμμετέχουν ως παρατηρητές.  Αγωνίστηκε  για την θρησκευτική ελευθερία σε ανελεύθερα καθεστώτα,  για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, συμπαραστάθηκε σε πλήθη αναξιοπαθούντων του πλανήτη. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια  η πορεία του «κλυδωνίσθηκε» και η αποτελεσματικότητά του «αμφισβητείται» καθώς δεν είναι λίγοι οι οποίοι του αποδίδουν άσχημα κίνητρα.

Αντιδράσεις κατά  ΠΣΕ και  «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ»  

Έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες ως προς τους στόχους και τις σκοπιμότητες  που εξυπηρετεί το «Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών»  έχουν διατυπώσει κατά καιρούς καθηγητές Θεολογίας  και  Παλαιοημερολογίτες Αρχιερείς. Θεωρούν ότι πρόκειται για Κίνημα, το οποίο ξεκίνησε από την Αμερική, εξυπηρετώντας διεθνοπολιτικά συμφέροντα  με πλούσια οικονομικοπολιτική υποστήριξη. Όπως υποστηρίζουν αποσκοπεί  στην «απάλειψη των θρησκευτικών  διαφορών, στην εξομοίωση των Χριστιανικών δογμάτων και στην συνέχεια θρησκειών, καθιερώνοντας δια μέσου ενός μελλοντικού  «Παγκοσμίου Συμβουλίου θρησκειών</b»> την  «Πανθρησκεία» χωρίς διακριτούς δογματικούς διαχωρισμούς,  με δικαιολογία την «ισχύ εν τη ενώσει» για την ειρήνη και τον ανθρωπισμό.   Όπως υποστηρίζει  σε σύγγραμμά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Θεοδώρου «η Νέα εποχή στοχεύει σε μια παγκόσμια κυριαρχία, μια παγκόσμια κυβέρνηση, τάξη και θρησκεία, και σύμφωνα με αυτήν οι θρησκείες οδηγούν από διάφορους δρόμους η κάθε μια στον ίδιο σκοπό την παγκόσμια θρησκεία</i»>! 

Αποχωρήσεις Ορθοδόξων Εκκλησιών

Πρώτο αποχώρησε από το ΠΣΕ το 1992,  το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ύστερα το Πατριαρχείο  της Γεωργίας το 1997,  χαρακτηρίζοντας  «ως αίρεση» την «Οικουμενική κίνηση».   Ισως επειδή επί πολλά χρόνια (1979 – 1983)  προήδρευε του ΠΣΕ  ο Πατριάρχης της Γεωργίας Ηλίας ο Β΄ !  Ως πράξη «πολιτικής σκοπιμότητας» χαρακτήρισαν την αποχώρηση της Γεωργίας από το ΠΣΕ,  η Σύνοδος της Ιεραρχίας των παλαιοημερολογιτών.

Ωστόσο όπως αναφέρεται από το ΠΣΕ  το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επέστρεψε στους κόλπους του. Το 1998 αποχώρησε και η Ορθόδοξη  Εκκλησία της Βουλγαρίας