WCC >  Home > News - Media > Media impact Eng|Deu|Fra|Esp|GreNews - Media  Features
 News
 Highlights
 Conference newspaper
 Photos
 Media impact

17.05.05 08:22 Age: 7 yrs

'Evangelisch stempel op conferentie Athene'

De evangelische en pinksterkerken hebben meer dan ooit hun stempel gezet op de Wereldzendingsconferentie van de Wereldraad van Kerken. Voor het eerst waren ze officieel vertegenwoordigd op de zevendaagse conferentie nabij Athene, die zondag werd afgesloten. Onder hun invloed stonden gebed en persoonlijke verhalen centraal in plaats van grote 'statements' en hooggestemde documenten.

Dat zei directeur W. van Laar van de Nederlandse Zendingsraad, een van de Nederlandse delegatieleden, dinsdag na terugkeer uit Athene. De inbreng van pinksterkerken, die zich kenmerken door een losse organisatie, uitbundige geloofsbeleving en veel aandacht voor evangelieverkondiging, laat volgens hem zien dat de Wereldraad als verband van traditionele kerken zich meer heeft ingesteld op de veranderde verhouding in het wereldwijde christendom.

Het zwaartepunt van het christendom heeft zich verplaatst naar het Zuiden, waar vooral pinksterkerken groeien als kool. Een op de vier christenen in de wereld behoort tegenwoordig tot een evangelische of pinksterkerk. ''De golf van de pinksterkerken heeft zo veel kracht gekregen dat er niet meer aan te ontkomen is'', zei Van Laar. ''De Wereldraad laat zien dat hij zich bewust is van het feit dat de agenda van de kerken niet alleen in het Noorden wordt bepaald en dat de gewijzigde verhoudingen in de wereldkerk een plaats moeten krijgen in het denken over zending.''