WCC >  home > Ειδήσεις Eng|Deu|Fra|Esp|GreΕιδήσεις  Features
 Ειδήσεις
 Σύντομα νέα
 Conference newspaper
 Photos
 Το Συνέδριο και ο Τύπος

Παρασκευή 13. Μάιος 2005 10:18 Age: 7 yrs

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ αρ. 5 - Η Συμφιλίωση ως νέο παράδειγμα Ιεραποστολής

Άγιος Ανδρέας, 14 Μαΐου 2005

Ο προβληματισμός γύρω από την έννοια και την πρακτική της Συμφιλίωσης ως σύγχρονου ιεραποστολικού καθήκοντος κυριάρχησε στις εργασίες του Συνεδρίου κατά τη σημερινή ημέρα, με την οποία και ολοκληρώνονται οι συζητήσεις γύρω από το κεντρικό θέμα («Ελθέ Πνεύμα Άγιο, θεράπευσε και συμφιλίωσέ μας! Ο Χριστός μάς καλεί να γίνουμε κοινότητες συμφιλίωσης και θεραπείας»).

Η Συμφιλίωση ως σύγχρονο παράδειγμα χριστιανικής Ιεραποστολής

Η επιταγή της συμφιλίωσης και της καταλλαγής βρίσκεται στην καρδιά της χριστιανικής αντίληψης για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Η συμφιλίωση αφορά όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής: τη σχέση με το Θεό, τη σχέση με το συνάνθρωπο και τη σχέση με την κτίση. Είναι κάλεσμα σε ειρηνική συνύπαρξη με τους άλλους και αποδοχή της διαφορετικότητάς τους και ταυτόχρονα κάλεσμα σε ρήξη με κάθε μορφή κακού.

Τη θεολογική αυτή διάσταση του ζητήματος εξέτασε σήμερα, κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια, ο Ρωμαιοκαθολικός θεολόγος δρ. Ρόμπερτ Σράιτερ [Robert Schreiter], ο οποίος μίλησε για τη «συμφιλίωση ως νέο παράδειγμα χριστιανικής Ιεραποστολής»: «Η ίδια η Εκκλησία χρειάζεται διαρκή συμφιλίωση, αλλά γίνεται το όχημα της λυτρωτικής χάρης του Θεού σε ένα διασπασμένο και αποκαρδιωμένο κόσμο». Κεντρικά στοιχεία της συμφιλίωσης ως κοινωνικής διαδικασίας αποτελούν η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η συγχώρεση, στη βαθύτερη διάσταση που μπορεί να τους δώσει η προοπτική της χριστιανικής πίστης. «Η ιεραποστολή, κατέληξε ο κος Σράιτερ, όπως μας έχουν υπενθυμίσει οι Ορθόδοξοι αδελφοί και αδελφές μας, είναι η λειτουργία μετά τη λειτουργία. Η πράξη μας δεν είναι απλώς πολιτική πράξη ή πράξη δικαιοσύνης (παρότι είναι επίσης και όλα αυτά). Είναι συμμετοχή σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς: το έργο του τρισυπόστατου Θεού που επιφέρει τη θεραπεία του κόσμου.»

Την προσωπική τους μαρτυρία για τη χριστιανική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα κατέθεσαν δύο ακόμα ομιλητές, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε σύγχρονα παραδείγματα συγκρούσεων στα πλαίσια συγκεκριμένων κοινοτήτων: 

Ο αιδ. δρ. Γιόζουα Πεπίν [Iosua Pepine], πάστορας από τα νησιά Κιριμπάτι στο Ν. Ειρηνικό, μίλησε για την οικολογική καταστροφή στην πατρίδα του, η οποία τα τελευταία χρόνια απειλείται από δραματικές κλιματικές αλλαγές, και για τη συμμετοχή των τοπικών εκκλησιών σε μια συντονισμένη εκστρατεία για την προστασία της περιοχής και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Στην ίδια συνεδρία, ο επίσκοπος της Αιθιοπικής Επισκοπικής Εκκλησίας Λούνγκα κα Σιμπότο [Lunga ka Siboto] από τη Ν. Αφρική, αναφέρθηκε στην αραβοϊσραηλινή σύγκρουση στην Παλαιστίνη και στην εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο “Οικουμενικό Πρόγραμμα Συντρόφευσης στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ” [Ecumenical Accompaniment Programme on Palestine and Israel (EAPPI)] του Π.Σ.Ε.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών για την Παλαιστίνη

Το “Οικουμενικό Πρόγραμμα Συντρόφευσης στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ” ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2002, ως ανταπόκριση σε αίτημα των χριστιανικών εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, οι οποίες κάλεσαν το Π.Σ.Ε. να στείλει εκπροσώπους του στην περιοχή και να προσφέρει έμπρακτη υποστήριξη στην προσπάθεια για αποκατάσταση της ειρήνης. Ο σκοπός του Προγράμματος είναι να «συντροφεύσει» τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς στην ανάληψη μη-βίαιης δράσης με στόχο τον τερματισμό της παράνομης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.  Βασικό μέρος των δραστηριοτήτων του αποτελεί η τακτική αποστολή διεθνών ομάδων παρατηρητών από διάφορες εκκλησίες («Εcumenical Accompaniers»). Ο αγγλικός όρος («Accompaniers») δηλώνει την πρόθεση των διοργανωτών να μην περιοριστούν στο πεδίο της παρατήρησης αλλά να προσφέρουν ενεργό συμπαράσταση στον αγώνα των τοπικών εκκλησιών (και άλλων ομάδων ακτιβιστών) για την ειρήνη. 

Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 198 άτομα-εθελοντές από 12 χώρες, τα οποία εκπροσωπούν περισσότερες από 30 εκκλησίες-μέλη του Π.Σ.Ε. Η καταγραφή των περιστατικών παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας, η διαμεσολάβηση σε περιπτώσεις όπου αυτό είναι εφικτό, η συμ-παράσταση, μέσω της φυσικής παρουσίας των παρατηρητών, στους ανθρώπους που υποφέρουν και η προσπάθεια προαγωγής μιας αντίληψης που θα επιτρέπει τη συμφιλίωση, είναι μεταξύ των δραστηριοτήτων των εθελοντών.

Τελική Συνεδρία – Ψήφισμα της Ολομέλειας

Κατά την απογευματινή Ολομέλεια του Σαββάτου, οι συζητήσεις γύρω από το κεντρικό θέμα ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση συνολικών εντυπώσεων και παρατηρήσεων από τους αντιπροσώπους των εκκλησιών, καθώς και με την υιοθέτηση ενός κειμένου, το οποίο θα αποτελέσει όχι ένα επίσημο Ανακοινωθέν, αλλά ένα Γράμμα εκ μέρους του Συνεδρίου

Πρόγραμμα της Κυριακής

Το Πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή με επισκέψεις των Συνέδρων σε διάφορους ναούς της Αθήνας και με περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθεί επίσης επίσκεψη-προσκύνημα στο χώρο του Αρείου Πάγου, όπου 2000 χρόνια πριν ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανικό λόγο στους Αθηναίους. Το ίδιο βράδυ, τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο θα δεξιωθεί, σε δείπνο που θα λάβει χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, η μη-Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη».

Λοιπά Νέα

Χθες το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε αιδ. Δρ. Σάμουελ Κομπία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία αποτελεί επίσης μέλος του Π.Σ.Ε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι της Ευαγγελικής Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας κος Μπούκης, σχολίασαν την τρέχουσα κοινωνική, πολιτική και θρησκευτική κατάσταση στην Ελλάδα. Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους για ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών της χώρας, καθώς και για ενεργότερη συμμετοχή των νέων σε αυτή τη διαδικασία.

 

Πληροφορίες για το

Οικουμενικό Πρόγραμμα Συντρόφευσης στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ”

μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση  www.eappi.org