WCC >  home > Ειδήσεις Eng|Deu|Fra|Esp|GreΕιδήσεις  Features
 Ειδήσεις
 Σύντομα νέα
 Conference newspaper
 Photos
 Το Συνέδριο και ο Τύπος

Παρασκευή 13. Μάιος 2005 10:18 Age: 7 yrs

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ αρ. 4 - Θεραπεία και Διακονία (copy 1)

Άγιος Ανδρέας, 13 Μαΐου 2005 - Στη διεξοδική διερεύνηση του θέματος της θεραπείας ως ιεραποστολικού έργου των χριστιανικών εκκλησιών ήταν αφιερωμένη η σημερινή τέταρτη ημέρα του Συνεδρίου για την Παγκόσμια Ιεραποστολή και τον Ευαγγελισμό. Ο θεωρητικός/θεολογικός προβληματισμός των προηγούμενων ημερών συμπληρώθηκε από μια αναλυτικότερη εξέταση της θεραπευτικής διακονίας ως πρακτικής, αλλά και την επικέντρωση στις συγκεκριμένες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Το θέμα εισήγαγαν ομιλητές με μακρόχρονη εμπειρία στη συμβουλευτική ασθενών, ενώ μια ιδιαίτερη πλευρά του ζητήματος ανέδειξε η εκτενής αναφορά στο πρόβλημα του AIDS.

Θεραπεία και Διακονία

Κατά την πρωινή συνεδρία της Ολομέλειας, ο Γάλλος ανθρωπολόγος και θεολόγος κος Μπερνάρ Υζέ [Bernard Ugeux] από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, μίλησε για τις πολύμορφες ανάγκες διακονίας μέσα στις «ανεπτυγμένες» δυτικές κοινωνίες, όπου η ανθρώπινη δυστυχία λαμβάνει πολλά πρόσωπα: Ο καταναλωτισμός, ο ατομικισμός, η μοναξιά, η εμπορευματοποίηση των ασθενειών, η περιθωροποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και των ηλικιωμένων, των ξένων και των φτωχών διαμορφώνουν σήμερα τις συνθήκες υπό τις οποίες οι εκκλησίες καλούνται να θεραπεύσουν τον ανθρώπινο πόνο. Η βασική έμφαση πρέπει να δοθεί, κατέληξε ο κος Υζέ, στη συμπόνοια, την αγάπη, την αδελφότητα και την αποδοχή του ατόμου που πάσχει.

Στη συνέχεια η δρ. Έρικα Σουσάρ [Erika Schuchardt], τ. μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου και ειδικός στη συμβουλευτική ασθενών, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της πολύχρονης εμπειρίας της σε αυτό το πεδίο, εξηγώντας ότι ο δρόμος της θεραπείας περνά μέσα από την κατάφαση της αλήθειας, την αποδοχή αλλά και τη συμφιλίωση του ασθενούς με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Σύμφωνα με την ομιλήτρια «το να βιώσει κανείς μια κρίση μπορεί να σημαίνει την ανάγεννησή του από το Θεό (και εν Θεώ).»

Το δεύτερο μέρος των εισηγήσεων ήταν αφιερωμένο στην πανδημία του AIDS και τις νέες προκλήσεις που αυτή θέτει για τη σημερινή κατανόηση και πρακτική της Ιεραποστολής. Την προσωπική τους εμπειρία κατέθεσαν η Γκράσια Βιολέτα Ρος Κιρόγκα [Gracia Violeta Ross Quiroga] από τη Βολιβία, εθελόντρια στην περίθαλψη φορέων και ασθενών του AIDS, και ο Γιαπέ Χηθ [Japé Heath], Αγγλικανός ιερέας από τη Ναμίμπια, που είναι και οι δύο φορείς του ΑΙDS, ενώ την ομάδα των ομιλητών συμπλήρωσε ο Άντονυ Άλλεν [Anthony Allen], ψυχίατρος από το Κίνγκστον της Τζαμάικα.  Όλοι συμφώνησαν ότι τόσο στις υπερ-ανεπτυγμένες κοινωνίες όσο και σε αυτές που μαστίζονται από τη φτώχεια και την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, οι άνθρωποι που αναζητούν θεραπεία σώματος και ψυχής χτυπούν την πόρτα των εκκλησιών, την οποία όμως δεν βρίσκουν πάντοτε ανοιχτή. Οι εκκλησίες καλούνται να λειτουργήσουν πραγματικά ως κοινότητες αγάπης και αποδοχής, όπου οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την αγάπη και το έλεος του Θεού.   

«Συνάξεις»

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενέστερα για το ζήτημα και να μάθουν περισσότερα για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές εκκλησίες, κατά τις απογευματινες συναντήσεις στις «Συνάξεις» (ομάδες εργασίας γύρω από ένα επιμέρους θέμα).  Οι ομάδες αυτές αποτελούν αντιπροσωπευτικό πανόραμα των πολιτιστικών και κοινωνικών δεδομένων μέσα στα οποία εργάζονται οι εκκλησίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων και συζητήσεων έδειξε σαφώς ότι η χριστιανική προσέγγιση στο πρόβλημα της θεραπείας δεν περιορίζεται στο πεδίο της θεωρητικής ενασχόλησης: κοινός άξονας των διαφόρων «Συνάξεων» ήταν η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίον οι τοπικές εκκλησίες προσπαθούν να ανταποκριθούν στο ιεραποστολικό τους καθήκον μετατρέποντας το λόγο του Θεού σε «απτή δράση».

Τα θέματα των σημερινών συνάξεων περιελάμβαναν μεταξύ άλλων πληροφορίες για την Τζαμάικα, το Κονγκό, τη Σρι-Λάνκα, το Μυανμάρ και τη Νότια Αφρική, καθώς και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, ενώ ειδική αναφορά έγινε στο έργο συγκεκριμένων φορέων ιδρυμένων από το Π.Σ.Ε, όπως η Χριστιανική Ιατρική Επιτροπή [Christian Medical Commission].