WCC >  home > Ειδήσεις Eng|Deu|Fra|Esp|GreΕιδήσεις  Features
 Ειδήσεις
 Σύντομα νέα
 Conference newspaper
 Photos
 Το Συνέδριο και ο Τύπος

Πέμπτη 12. Μάιος 2005 15:19 Age: 7 yrs

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ αρ. 3 - Ιεραποστολή και Βία

Άγιος Ανδρέας, 12 Μαΐου 2005

Λατρευτικές συνάξεις κατά το τυπικό δεκάδων διαφορετικών παραδόσεων, μελέτη της Αγίας Γραφής, προβολή βίντεο, εισηγήσεις στην Ολομέλεια, Ομάδες Εργασίας, και μακρές συζητήσεις σε συνεδρίες επίσημες και ανεπίσημες, διαμόρφωσαν το πρόγραμμα και της τρίτης ημέρας του Συνεδρίου, που είχε ως κεντρικό θέμα της το δίπολο «Ιεραποστολή και Βία».

Ιεραποστολή και Βία

Το πολύπλοκο όσο και ευαίσθητο ζήτημα των σχέσεων της Ιεραποστολής με τις διάφορες μορφές βίας έχει τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών κατά τα τελευταία χρόνια. Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε συμπεριλαμβάνει και μια γενναία (αυτο-)κριτική του ιεραποστολικού παρελθόντος πολλών εκκλησιών, οι οποίες ανέχτηκαν τη βία, ή και κατέφυγαν οι ίδιες σ’ αυτή, για την επιβολή του χριστιανικού δόγματος.

Τις παραπάνω θεματικές συντεταγμένες έθεσε, στο ξεκίνημα της ημέρας, η παρουσίαση σχετικής καμπάνιας του Π.Σ.Ε., με τίτλο «Δεκαετία για την Καταπολέμηση της Βίας. Οι Εκκλησίες στην Υπηρεσία της Συμφιλίωσης και της Ειρήνης» («Decade to Οvercome Violence. Churches Seeking Reconciliation and Peace»).  Η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε το 2001, έχει μεταξύ των βασικών της στόχων να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τις εκκλησίες-μέλη του Π.Σ.Ε. ώστε 

να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη συμφιλίωση, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τρόπους σύμφωνους με το πνεύμα του Ευαγγελίου.
να σταθούν στο πλευρό των ανθρώπων που υφίστανται βία και καταπιέζονται συστηματικά, δείχνοντας αλληλεγγύη προς όλους όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα της δημιουργίας.
να επιδείξουν μετάνοια για κάθε ενδεχόμενη συνενοχή σε πράξεις βίας και να αναπτύξουν ένα θεολογικό λόγο που θα τους επιτρέψει να καταπολεμήσουν τη λογική και την πρακτική της βίας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δηλώνει έμπρακτα το ενεργό ενδιαφέρον του Π.Σ.Ε. για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, καθώς και την υιοθέτηση μιας αντίληψης που κατανοεί το χριστιανικό ιεραποστολικό καθήκον ως κλήση για διακονία προς τον πάσχοντα άνθρωπο και για προώθηση ενός ήθους συμφιλίωσης.

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας ακούστηκαν επίσης οι απόψεις εκπροσώπων εκκλησιών από τη Ν. Αφρική, την Κολομβία και την Παλαιστίνη, οι οποίοι σχολίασαν το θέμα με αναφορά στις συγκεκριμένες ιστορικές περιστάσεις που έχουν διαμορφώσει το παρελθόν και επηρεάζουν το παρόν της πατρίδας τους. Κοινός άξονας στις τοποθετήσεις τους ήταν όχι μόνο η αποκήρυξη της βίας αλλά και η πρόσκληση προς τις χριστιανικές εκκλησίες να αντιταχθούν με σθένος σε κάθε απόπειρα να χρησιμοποιηθεί η πίστη τους ως βάση για νομιμοποίηση της βίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. στην Ιερά Σύνοδο

Σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. αιδ. Σάμουελ Κομπία έγινε δεκτός από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης αυτης συνάντησης, ο κος Κομπία συζήτησε με τους Έλληνες ιεράρχες για μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση είχε η συμμετοχή των Ορθοδόξων στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

«Η Εκκλησία δεν εθελοτυφλεί μπροστά στα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας, ζητήματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα απο συντονισμένες προσπάθειες και μια κοινή Χριστιανική μαρτυρία», δήλωσε ο ο προκαθήμενος της Ι. Συνόδου, Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην «αίσθηση της ελπίδας και συγκρατημένης αισιοδοξίας» σχετικά με το μέλλον της Ορθόδοξης συμμετοχής στο Π.Σ.Ε., ύστερα από προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, που υπεβλήθησαν από Ειδική Επιτροπή ασχολούμενη με την Ορθόδοξη Συμμετοχή στο Π.Σ.Ε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η η σειρά των μεταρρυθμίσεων αυτών θα είναι «προς όφελος όχι μονάχα των Ορθοδόξων Εκκλησιών αλλά και του συνόλου των μελών του Π.Σ.Ε».

Απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο, ο κος Κομπία ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που επιθυμούν να είναι «ενεργοί πρωταγωνιστές και όχι απλοί θεατές» στη ζωή της οικουμενικής κίνησης, και διαβεβαίωσε ότι ο «θερισμός» του έργου της Ειδικής Επιτροπής προοιωνίζει «ριζικές αλλαγές στη ζωή, τον τρόπο σκέψης και την κατεύθυνση του Π.Σ.Ε., επιτρέποντας αυτή τη μοναδική συνεργασία Χριστιανικών εκκλησιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα». Εξέφρασε τέλος τη «βαθύτατη ευγνωμοσύνη» του Π.Σ.Ε. για την πρόσκληση της Εκκλησίας της Ελλάδος να φιλοξενήσει το Συνέδριο για την Παγκόσμια Ιεραποστολή και τον Ευαγγελισμό, καθώς και τις θερμές ευχαριστίες του για την «υπέροχη υποδοχή» του από την Ιερά Σύνοδο.

Στα πλαίσια της ίδιας επίσκεψης ο κος Κομπία συναντήθηκε επίσης με τη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων, καθώς και με εκπροσώπους της «Αποστολικής Διακονίας».

Ολυμπιακά ιδεώδη

Μία μέρα νωρίτερα, στις 11 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. είχε μια συνάντηση με την Ελληνίδα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Μαριέττα Γιαννάκου. Η συζήτησή τους περιστράφηκε γύρω τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των δια-πολιτισμικών συγκρούσεων, και την ανάγκη ύπαρξης οργανισμών όπως το Π.Σ.Ε, που λειτουργούν ως fora για διαπολιτισμικές επαφές. Ο Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. υπενθύμισε ότι η Ελληνική φιλοσοφία και τα ολυμπιακά ιδεώδη έχουν αποδειχθεί ισχυρές κινητήριες δυνάμεις για μια βαθύτερη κατανόηση και επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, αξίες τις οποίες προσπαθεί να υπηρετήσει η οικουμενική κίνηση.

Ο κος Κομπία θα παραμείνει στην Ελλάδα ως τις 16 Μαΐου και συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Π.Σ.Ε. κο Γεώργιο Λαιμόπουλο.

[Το πλήρες κείμενο των λόγων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κου Χριστοδούλου και του Αιδ. Δρ. Σάμουελ Κομπία, μαζί με φωτογραφίες της συνάντησης της 12ης Μαΐου είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΠΣΕ.]