WCC >  home > Ειδήσεις Eng|Deu|Fra|Esp|GreΕιδήσεις  Features
 Ειδήσεις
 Σύντομα νέα
 Conference newspaper
 Photos
 Το Συνέδριο και ο Τύπος

Τρίτη 10. Μάιος 2005 11:54 Age: 7 yrs

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ αρ. 1 - Έναρξη των Εργασιών ενός Ιστορικού Συνεδρίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
και πάσης Ελλάδος
κος Χριστόδουλος

Ο Γενικός Γραμματές του Π.Σ.Ε.
Αιδ. Δρ. Σάμουελ Κόμπια

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ

Αθήνα (Άγιος Ανδρέας), 9-16 Μαΐου 2005

Άγιος Ανδρέας, 10 Μαΐου 2005

Έναρξη των Εργασιών ενός Ιστορικού Συνεδρίου

 Σήμερα το πρωί στην παραλία του Αγίου Ανδρέα Αττικής περίπου 700 άτομα απ’ όλον τον κόσμο παρακολούθησαν την υποδοχή ενός τεράστιου ξύλινου σταυρού, που μεταφέρθηκε με πλοίο από τους Αγίους Τόπους. Ο σταυρός, φτιαγμένος από ελαιόδεντρα της Παλεστίνης που είχαν ξερριζωθεί από τη γη της Βηθλεέμ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τείχους στα κατεχόμενα, απεστάλη από τις τοπικές Χριστιανικές Εκκλησίες ως μήνυμα για την ανάγκη συμφιλίωσης και καταλλαγής μεταξύ των λαών σε μια πολύπαθη περιοχή. Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο ξεκίνησαν οι συνεδρίες του 13ου διεθνούς Συνεδρίου για την Παγκόσμια Ιεραποστολή και τον Ευαγγελισμό, που διοργανώνεται στη χώρα μας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Π.Σ.Ε), με θέμα «Ελθέ, Πνεύμα Άγιο, θεράπευσε και συμφιλίωσέ μας! Ο Χριστός μάς καλεί να γίνουμε κοινότητες συμφιλίωσης και θεραπείας».

Στο Συνέδριο, το οποίο φιλοξενείται από την Εκκλησία της Ελλάδος, λαμβάνουν μέρος περισσότερα από 700 άτομα, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις γεωγραφικές περιοχές και τις διαφορετικές παραδόσεις της Χριστιανοσύνης, Ορθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί και Διαμαρτυρόμενοι. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο συνέδριο διοργανώνεται σε χώρα με κυρίαρχη παράδοση την Ορθόδοξη, αποτελώντας, στο σύνολό του, ένα γεγονός μείζονος σημασίας για τις διαχριστιανικές και διαπολιτισμικές επαφές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ομιλία από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστόδουλο

Η εναρκτήρια ομιλία (με θέμα «Ιεραποστολή και Διάδοση του Ευαγγελικού Λόγου) εκφωνήθηκε σήμερα από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για διαχριστιανική επικοινωνία και διάλογο, αλλά και για «μια νέα διατύπωση της Χριστιανικής ταυτότητας και Ιεραποστολής» μπροστά στις σημερινές προκλήσεις, «χωρίς συμβιβασμούς που αλλοιώνουν την πίστη μας».

Χαιρετίζοντας το συνέδριο ως μια σημαντική εκδήλωση που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, ο Μακαριώτατος τόνισε την ισχυρή επιθυμία, από πλευράς της Ελλαδικής Εκκλησίας, να «ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους άλλους Χριστιανούς, σε διάλογο και κοινή μαρτυρία», παρά «την παλαιότερη πικρή εμπειρία μας από επιθετικές ιεραποστολικές δραστηριότητες και εχθρικές πράξεις» εις βάρος του λαού μας.

Ο κ. Χριστόδουλος έθιξε επίσης το ζήτημα των «αιτιάσεων, ανησυχιών ή και αντιρρήσεων» από πλευράς των Ορθοδόξων απέναντι στο Π.Σ.Ε., σχολιάζοντας ωστόσο θετικά τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες σηματοδοτούν, όπως είπε, μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ του Παγκοσμίου Συμβουλίου και της Ορθοδοξίας, καθώς η πρόσφατη στροφή στην αντίληψη του Π.Σ.Ε περί Ιεραποστολής απηχεί πέρισσότερο την Ορθόδοξη θεολογική και πνευματική πραγματικότητα. «Ως Ορθόδοξοι, όχι μόνο ωφελούμεθα από τις οικουμενικές συναντήσεις και το διάλογο, αλλά έχουμε επίσης να καταθέσουμε τις προκλήσεις που αφορούν εμάς, και που προέρχονται από την μακρά ιστορική μας εμπειρία σε θέματα Ιεραποστολής, όπως μπορούμε και να εισφέρουμε τη δική μας Θεολογία περί Ιεραποστολής».

Ο Μακαριώτατος σχολίασε ακόμα το νόημα της Ιεραποστολής σύμφωνα με την Ορθόδοξη θεολογία και αναφέρθηκε αναλυτικά στις νέες προκλήσεις που θέτει στις εκκλησίες η σύγχρονη πραγματικότητα, μεταξύ των οποίων η τρομοκρατία, η παγκοσμιοποίηση,  η μεταβολή της φυσιογνωμίας των παραδοσιακών κοινωνιών που καθίστανται πολυ-πολιτισμικές, αλλά και η οικονομική και κοινωνική ανισότητα.  «Όταν οι λαοί πένονται ολοένα και περισσότερο, ενώ οι πλούσιοι γίνονται ολοένα πλουσιότεροι και οι σύγχρονοι οικονομολόγοι και πολιτικοί δικαιολογούν τας αποφάσεις και τας ενεργείας των (σχετικώς είτε με πολέμους είτε με την κατάστασιν των οικονομιών του κόσμου) ως ‘ιστορικώς αναπόφευκτες’ καθώς λέγουν, τότε η Εκκλησία οφείλει να λαμβάνει θέσιν υπέρ της ειρήνης, υπέρ των πτωχών, υπέρ των περιθωριοποιουμένων και υπέρ των ανίσχυρων. Οφείλει να καθίσταται Εκείνη ο ισχυρός μάρτυς των αξιών του Ευαγγελίου (...). Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνην είναι χιμαιρική επιδίωξις».

Ομιλία του Γεν. Γραμματέα του Π.Σ.Ε. Αιδ. Δρ. Σάμουελ Κόμπια

Η δεύτερη κεντρική ομιλία της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Π.Σ.Ε. Αιδεσιμώτατο δρα Σάμουελ Κομπία [Samuel Kobia]. Ο κος Κομπία αναγνώρισε ότι η λέξη «Ιεραποστολή» φέρει ένα βαρύ ιστορικό φορτίο, ως υπαίτια για τη δημιουργία εντάσεων και συγκρούσεων μεταξύ των λαών αλλά και μεταξύ των εκκλησιών. «Ίσως λοιπόν, έχει έρθει ο καιρός για εξομολόγηση και μετάνοια», υποστήριξε. 

Ο Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. επεσήμανε επίσης ότι κατά τα τελευταία χρόνια το δημογραφικό κέντρο της Χριστιανοσύνης μετακινείται από το Βορρά προς το Νότο, γεγονός που έχει σημαντικές «πνευματικές, ηθικές, θεολογικές, ιεραποστολικές συνέπειες» καθώς οι μορφές έκφρασης της Χριστιανικής πίστης που πηγάζουν από τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό παύουν να είναι οι μοναδικές. Αυτό δημιουργεί μια «διπλή πρόκληση» για την Ιεραποστολή, η οποία καλείται να μην αγνοήσει τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος και να αγκαλιάσει τις νέες εκδηλώσεις πνευματικότητας, ενώ παράλληλα πρέπει να αποφύγει τον κίνδυνο να απομακρυνθεί «από την αλήθεια, την παράδοση και τη θεολογία των ιστορικών κοινοτήτων που υπηρετούν πιστά τον Θεό για περισσότερα απο 2000 χρόνια.» 

Ο κος Κομπία εξέφρασε την ελπίδα ότι «το παρόν συνέδριο θα ενθαρρύνει έναν ευρύτερο διάλογο σχετικά με τη Χριστιανική μαρτυρία, μεταξύ συνέδρων από πολύ διαφορετικές παραδόσεις».  Σχολιάζοντας ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στη σημερινή κοινωνία, επεσήμανε τη χρησιμοποίηση της θρησκευτικής ταυτότητας «για στενούς εθνικιστικούς και οικονομικούς σκοπούς» και υπογράμμισε την ιδιαίτερη έμφαση, από το Συνέδριο, «σε ένα θέμα σχετικό με τη συμφιλίωση και τη θεραπεία,  που προβάλλει την ειρήνη και τη μη-βία ως επιταγές του Ευαγγελίου.»

Ο Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορική σημασία του τόπου φιλοξενίας του Συνεδρίου, τονίζοντας τον σεβασμό στον πολιτιστικό πλούτο της Αθήνας και της Ελληνικής παράδοσης ευρύτερα, ενώ έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας: «Ερχόμαστε στην Αθήνα, όπως ο Απόστολος Παύλος, με την πεπεοίθηση ότι το Πνεύμα το Άγιο θα μας οδηγήσει προς θεραπεία και καταλλαγή και με τη χάρη του θα μεταμορφώσει τον κόσμο.»

Το υπόλοιπο Πρόγραμμα περιελάμβανε συζητήσεις επιμέρους σημείων του κεντρικού θέματος σε μικρότερες ομάδες (Θεματικές Ομάδες Εργασίας), με τη συμμετοχή επιφανών εκπροσώπων της σύγχρονης χριστιανικής θεολογίας και εκκλησιαστικής ζωής, ενώ η ανταλλαγή απόψεων, οι πολιτιστικές επαφές και η αλληλογνωριμία μεταξύ των συνέδρων συνεχίστηκαν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.